MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK BERTOMATO
Bahan-Bahannya:
4 biji telur itik - dicuci bersih dari segaka kekotoran
4 biji tomato - dibelah dua
2 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - disiat-siat
Semangkuk santan pekat
2 keping asam gelugor
Garam
Segenggam cili api
1 1/2 inci kunyit hidup
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali (saya guna kuali supaya mudah nak mengendalikan telur nanti). Tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi.
- Masukkan santan (jika pekat sangat, boleh tambah sedikit air).
- Masukkan asam gelugor dan daun kunyit. Kacau selalu hingga mendidih untuk mengelakkan santan pecah.
- Bila sudah mendidih, kecilkan api sedikit. Pecahkan telur itik sebiji demi sebiji di tempat yang berlainan. (Waktu ini, masakan jangan dikacau supaya telur tidak hancur)
- Masukkan tomato. Biarkan mendidih sebentar.
- Bila sudah nampak tomato layu sedikit, kacau perlahan-lahan sudip pada dasar kuali untuk melengkangkan telur dari kuali.
- Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa.
- Tutup api dan hidangkan.