Friday, 29 November 2013

KARI TELUR

 KARI TELUR
Bahan-Bahannya:
5 biji telur rebus
2 biji kentang - dibelah 8
4 sudu makan serbuk kari daging FAIZA
1/2 sudu makan asam jawa + 2 cawan air
2 pelepah daun kari
Garam
Perasa

Bahan Tumbuk Lumat:
1/2 inci halia
1 sudu makan udang kering
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

 Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan serbuk kari yang sudah dicampur dengan sedikit air dan daun kari. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa. 
  4. Masukkan kentang dan telur rebus. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan garam dan perasa. Masak hingga kentang empuk dan kuahnya pekat.
  6. Tutup api dan hidangkan.


No comments: