Tuesday, 17 December 2013

KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG


KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG
Bahan-bahannya:
4 ekor ikan termenung/ikan kembung - dipotong dua (nak buat seekor2 pun boleh)
1 peket kecil serbuk kari ikan
1 sudu makan asam jawa
2 mangkuk taufu fa air
3/4  cawan santan pekat
3 pelepah daun kari
2 sudu teh halba campur
2 biji cili hijau - dibelah dua tapi jangan putus

Bahan Hiris:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci halia
Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan hiris, daun kari dan halba campur hingga kekuningan.
  2. Masukkan serbuk kari yang sudah dicampur dengan sedikit air dan cili hijau. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa dan santan pekat. Kacau rata.
  4. Masukkan ikan. Masak hingga mendidih.
  5. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
  6. Masak sebentar lagi sehingga ikan masak.
  7. Tutup api dan hidangkan.


No comments: