Bahan-bahannya:
1 ekor ayam
3 helai daun limau purut
2 keping asam gelugor
Garam
Serbuk perasa
Bahan kisar:
25 biji cili kering - rebus dan cuci bersih.
3 ulas bawang putih
1 1/2 biji bawang besar
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai - racik nipis
1 inci kunyit hidup
2 sudu makan biji ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
Cara-caranya:
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan agak garing.
- Masukkan ayam. Gaul rata dan biar ayam agak layu.
- Masukkan air hingga sekadar menutupi ayam. Biarkan mendidih.
- Masukkan asam gelugor, daun limau purut, garam dan serbuk perasa. Masak hingga kuah pekat.
- Tutup api. Hidangkan.
1 comment:
Appreciate you blogging thiis
Post a Comment