Friday, 14 June 2013

AYAM MASAK UNGKEP

AYAM MASAK UNGKEP
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam
3 helai daun limau purut
2 keping asam gelugor
Garam
Serbuk perasa

Bahan kisar:
25 biji cili kering - rebus dan cuci bersih.
3 ulas bawang putih
1 1/2 biji bawang besar
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai - racik nipis
1 inci kunyit hidup
2 sudu makan biji ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih

Cara-caranya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan agak garing.
  2. Masukkan ayam. Gaul rata dan biar ayam agak layu.
  3. Masukkan air hingga sekadar menutupi ayam. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan asam gelugor, daun limau purut, garam dan serbuk perasa. Masak hingga kuah pekat.
  5. Tutup api. Hidangkan.


1 comment: