Bahan-bahannya:
1 ekor ikan terubuk masin - bersihkan sisiknya dan rendam untuk kurangkan rasa masinnya.
2 keping asam gelugor - (boleh juga kalau ganti dgn buah nenas)
1 kotak kecil santan pekat
1 cawan air
1 helai daun kunyit - buang tulang tengah dan hiris halus
2 batang serai - dititik
Garam
Serbuk perasa
Bahan tumbuk lumat:
25 biji cili api
2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
Cara-caranya:
- Masukkan bahan tumbuk dan serai dalam periuk. Masukkan sedikit air. Masak atas api hingga airnya kering.
- Masukkan santan, 1 cawan air, ikan terubuk, daun kunyit dan asam gelugor. Masak guna api perlahan hingga mendidih. Sering dikacau supaya tidak pecah lemak.
- Rasa masinnya dahulu kerana ikan terubuk ni dah masin. Jika kurang masinnya, baru masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau sebati.
- Tutup api dan hidangkan.
sedapnyeeeeeeeeeeeee
ReplyDelete������... Teringin plak nk try
ReplyDeleteTerima kasih resepinya...nk tray sbb dpt oleh2 dr serawak..huhu ikan terubuk..wahhh ada lak nenek serawaknya...
ReplyDeleteKlu tk ade lengkuas ok tk?
ReplyDeleteBlh cuba ni,baru dapat terubuk masin
ReplyDelete