Monday, 17 June 2013

GULAI LEMAK CILI API IKAN TERMENUNG-BELIMBING BULUH

GULAI LEMAK CILI API IKAN TERMENUNG-BELIMBING BULUH
Bahan-bahannya:
4 ekor ikan termenung/ikan kembung
2 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - disiat-siat
1 kotak kecil santan pekat
1 kotak kecil air (guba kotak santan yang sama)
8 biji belimbing buluh - dibelah dua
Garam
Serbuk perasa

Bahan Tumbuk Lumat:
Segenggam cili api
2 inci kunyit hidup

Cara-caranya:

  1. Masukkan bahan tumbuk dan sedikit air ke dalam periuk. Masak hingga airnya kering.
  2. Masukkan santan pekat dan air.
  3. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain.
  4. Masak hingga mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu untuk mengelakkan pecah lemak.
  5. Bila ikan sudah masak, tutup api dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment