Wednesday, 5 June 2013

AYAM MASAK REMPAH GORENG

AYAM MASAK REMPAH GORENG
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - digaul garam kunyit dan goreng separuh masak.
3 biji tomato - dihiris
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu teh gula pasir
7 sudu makan minyak masak
Garam dan serbuk perasa

Bahan (A) - disangai dan dikisar:
2 1/2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih

Bahan (B) - dikisar:
7 ulas bawang merah
2 inci halia
2 inci lengkuas
4 ulas bawang putih

Cara-caranya:

  1. Satukan bahan (A) dan bahan (B). Gaul sebati.
  2. Panaskan minyak masak. Tumis bahan 1. Kacau rempah sambil masukkan air sedikit demi sedikit. Tumis hingga rempah garing dan wangi.
  3. Masukkan ayam goreng, kacau rata.
  4. Masukkan santan pekat dan secawan air. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan tomato, garam, gula dan serbuk perasa. Gaul rata. Masak hingga kuah pekat dan terbit minyak.
  6. Tutup api dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment