Thursday, 7 February 2013

AYAM KURMA

AYAM KURMA
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam
2 biji karot - dipotong 1 inci dan dibelah dua
2 biji kentang - dibelah 4
2 biji tomato - dibelah 4
2 biji cili hijau - dipotong 2 inci
2 biji bawang besar - dipotong baji
5 sudu makan rempah kurma - dicampur sedikit air untuk dijadikan paste
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 keping asam gelugor
Garam

Bahan Tumbuk Lumat:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
4 biji buah keras

Rempah Tumis:
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 bunga cengkih

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Masukkan rempah tumis. Kacau hingga wangi.
  2. Masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga wangi.
  3. Masukkan rempah kurma. Kacau hingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam. Gaul rata hingga ayam agak layu.
  5. Masukkan santan cair dan santan pekat. Kacau rata.
  6. Masukkan kentang dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.
  7. Masukkan karot, bawang besar, garam dan serbuk perasa. Masak hingga kentang dan karot empuk serta kuah agak pekat.
  8. Masukkan tomato. Kacau sebentar.
  9. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


1 comment:

Anonymous said...

Alhamdulillah . Mudah sangat resepi ni dan sangat sedap . Untuk yang baru baru nak belajar masak tu memang bagus ikut cara ni . Thankyouuu Cikgu :)