Bahan-bahannya:
1 ekor ayam
2 biji karot - dipotong 1 inci dan dibelah dua
2 biji kentang - dibelah 4
2 biji tomato - dibelah 4
2 biji cili hijau - dipotong 2 inci
2 biji bawang besar - dipotong baji
5 sudu makan rempah kurma - dicampur sedikit air untuk dijadikan paste
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 keping asam gelugor
Garam
Bahan Tumbuk Lumat:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
4 biji buah keras
Rempah Tumis:
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 bunga cengkih
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Masukkan rempah tumis. Kacau hingga wangi.
- Masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga wangi.
- Masukkan rempah kurma. Kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam. Gaul rata hingga ayam agak layu.
- Masukkan santan cair dan santan pekat. Kacau rata.
- Masukkan kentang dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.
- Masukkan karot, bawang besar, garam dan serbuk perasa. Masak hingga kentang dan karot empuk serta kuah agak pekat.
- Masukkan tomato. Kacau sebentar.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Alhamdulillah . Mudah sangat resepi ni dan sangat sedap . Untuk yang baru baru nak belajar masak tu memang bagus ikut cara ni . Thankyouuu Cikgu :)
ReplyDelete