Bahan-bahannya:
4 cawan beras basmathi - dicuci dan direndam selama 1/2 jam, kemudian disejatkan.
5 1/2 cawan air
1 inci halia - hiris
1 cawan susu cair
Gula, garam
2 helai daun pandan - dibelah dan disimpulkan
2 sudu makan planta
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
Bahan Tumbuk Lumat:
1 inci halia
2 biji bawang besar
Bahan Hias:
Biji Gajus
Bawang goreng
Kismis
Cara-caranya:
- Periuk nasi diletak di atas dapur gas. Cairkan planta.
- Tumis halia hiris, kulit kayu manis, bunga lawang dan daun pandan hingga wangi.
- Masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga wangi.
- Masukkan air, susu cair, garam dan gula. Biarkan mendidih.
- Alih periuk nasi ke bekasnya. Masukkan beras dan kacau rata.
- Tudungkan periuk dan biarkan hingga nasi tanak.
- Bila butang cooking dah naik, titikkan sedikit pewarna kuning dan hijau ke aras nasi. (jika suka, tak bubuh pun takpe).
- Taburkan biji gajus dan kismis. Tudungkan periuk sebentar.
- Kacau nasi supaya gembur. Taburkan bawang goreng.
- Sedia untuk dihidangkan.
terima kasih sudi share resepinya ye =)
ReplyDelete