Friday, 25 January 2013

IKAN PEKASAM GORENG

IKAN PEKASAM GORENG
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan pekasam
1 biji bawang besar
1 biji cili merah / 2 biji cili kering - hiris nipis
2 biji limau kasturi

Cara-caranya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Goreng ikan pekasam hingga masak. Angkat dan ke tepikan.
  3. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah dan bawang besar. Kacau sentiasa hingga bawang dan cili layu.
  4. Angkat bawang dan cili dan taburkan di atas ikan pekasam tadi.
  5. Sedia untuk dinikmati. (Apabila nak di makan, perahkan limau kasturi.. )


10 comments:

mawarlibra said...

lama tak pekena pekasam.....

Unknown said...

pembuka selera ni Mawar Libra.. hahaha

sheila said...

Nak masak lauk ni hari ni :)

Unknown said...

Terima kasih atas infonya. Saya ambil yg haq sahaja.lain lain tiada.

irni suhana said...

belum masak lagi, rasa macam keluar air liur dah.haha..

thanks for resepi. nak g goreng jap, wat dinner malam ni :D

Mohammad said...

Boleh share tak?

Unknown said...

Thank resepinye,ade dlm ice box tpi x pndai mkn..

Physicist Teacher said...

nak cuba hari ni..terima kasih resepi

Unknown said...

Terima kasih..baru dapat pekasam ikan puyu..bolehlah buat

Anonymous said...

Saya nak buat ikan pekasam until bini saya
Pekasam until bahanya adalah garam gula diperamkam selama tiga hari dah boleh makan digoreng.