Bahan-bahannya:
1 ekor ikan pekasam
1 biji bawang besar
1 biji cili merah / 2 biji cili kering - hiris nipis
2 biji limau kasturi
Cara-caranya:
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Goreng ikan pekasam hingga masak. Angkat dan ke tepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah dan bawang besar. Kacau sentiasa hingga bawang dan cili layu.
- Angkat bawang dan cili dan taburkan di atas ikan pekasam tadi.
- Sedia untuk dinikmati. (Apabila nak di makan, perahkan limau kasturi.. )
10 comments:
lama tak pekena pekasam.....
pembuka selera ni Mawar Libra.. hahaha
Nak masak lauk ni hari ni :)
Terima kasih atas infonya. Saya ambil yg haq sahaja.lain lain tiada.
belum masak lagi, rasa macam keluar air liur dah.haha..
thanks for resepi. nak g goreng jap, wat dinner malam ni :D
Boleh share tak?
Thank resepinye,ade dlm ice box tpi x pndai mkn..
nak cuba hari ni..terima kasih resepi
Terima kasih..baru dapat pekasam ikan puyu..bolehlah buat
Saya nak buat ikan pekasam until bini saya
Pekasam until bahanya adalah garam gula diperamkam selama tiga hari dah boleh makan digoreng.
Post a Comment