Bahan-bahannya:
1 ekor ikan pekasam
1 biji bawang besar
1 biji cili merah / 2 biji cili kering - hiris nipis
2 biji limau kasturi
Cara-caranya:
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Goreng ikan pekasam hingga masak. Angkat dan ke tepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah dan bawang besar. Kacau sentiasa hingga bawang dan cili layu.
- Angkat bawang dan cili dan taburkan di atas ikan pekasam tadi.
- Sedia untuk dinikmati. (Apabila nak di makan, perahkan limau kasturi.. )
lama tak pekena pekasam.....
ReplyDeletepembuka selera ni Mawar Libra.. hahaha
ReplyDeleteNak masak lauk ni hari ni :)
ReplyDeleteTerima kasih atas infonya. Saya ambil yg haq sahaja.lain lain tiada.
ReplyDeletebelum masak lagi, rasa macam keluar air liur dah.haha..
ReplyDeletethanks for resepi. nak g goreng jap, wat dinner malam ni :D
Saya nak buat ikan pekasam until bini saya
DeletePekasam until bahanya adalah garam gula diperamkam selama tiga hari dah boleh makan digoreng.
Boleh share tak?
ReplyDeleteThank resepinye,ade dlm ice box tpi x pndai mkn..
ReplyDeletenak cuba hari ni..terima kasih resepi
ReplyDeleteTerima kasih..baru dapat pekasam ikan puyu..bolehlah buat
ReplyDelete