Friday, 25 January 2013

IKAN PEKASAM GORENG

IKAN PEKASAM GORENG
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan pekasam
1 biji bawang besar
1 biji cili merah / 2 biji cili kering - hiris nipis
2 biji limau kasturi

Cara-caranya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Goreng ikan pekasam hingga masak. Angkat dan ke tepikan.
  3. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah dan bawang besar. Kacau sentiasa hingga bawang dan cili layu.
  4. Angkat bawang dan cili dan taburkan di atas ikan pekasam tadi.
  5. Sedia untuk dinikmati. (Apabila nak di makan, perahkan limau kasturi.. )


10 comments:

  1. pembuka selera ni Mawar Libra.. hahaha

    ReplyDelete
  2. Nak masak lauk ni hari ni :)

    ReplyDelete
  3. Terima kasih atas infonya. Saya ambil yg haq sahaja.lain lain tiada.

    ReplyDelete
  4. belum masak lagi, rasa macam keluar air liur dah.haha..

    thanks for resepi. nak g goreng jap, wat dinner malam ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya nak buat ikan pekasam until bini saya
      Pekasam until bahanya adalah garam gula diperamkam selama tiga hari dah boleh makan digoreng.

      Delete
  5. Thank resepinye,ade dlm ice box tpi x pndai mkn..

    ReplyDelete
  6. nak cuba hari ni..terima kasih resepi

    ReplyDelete
  7. Terima kasih..baru dapat pekasam ikan puyu..bolehlah buat

    ReplyDelete