Bahan-bahannya:
1 biji bawang besar - dimayang nipis
Petai - dibelah dua (tujuannya supaya kita tahu ada ulat atau tidak dlm petai tu..)
2 biji bawang besar - dibelah dua dan dipotong kasar)
5 sudu makan cili kisar
1 mangkuk santan
1 keping asam gelugor
Segenggam ikan bilis
Cara memasak:
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang besar yang dimayang nipis hingga wangi dan layu.
- Masukkan cili kisar. Tumis hingga terbit minyak dan agak garing.
- Masukkan petai, goreng sebentar. Masukkan ikan bilis. Kacau sebentar.
- Masukkan santan, bawang besar mayang kasar, asam gelugor, garam dan sedikit serbuk perasa.
- Masak hingga santan mendidih dan masak sebentar lagi hingga terbit bau petainya. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment