Bahan-bahannya:
1 ekor ikan siakap
1/4 inci halia - dihiris mancis
3 helai daun salam - (saya gantikan dgn daun limau purut yg dihiris halus)
1 helai daun kunyit - hiris halus
3 batang serai - dititik
1 sd makan cili kisar
Garam & gula
Daun pisang & aluminium foil
Minyak masak
Bahan kisar:
3 biji cili merah
2 biji cili hijau
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1 inci halia
1 sd mkn udang kering
Cara masak:
- Panaskan kuali, tumis bahan kisar, 2 batang serai, daun salam ( daun limau purut yang dikoyak-koyakkan) dan cili kisar hingga bangkit bau.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati dan sambal masak. Tutup api dan ketepikan.
- Bentang daun pisang di atas aluminium foil.
- Letak ikan di tengah-tengah. Taburkan daun salam (daun limau purut), serai, hirisan halia dan daun kunyit.
- Sapu sambal ke seluruh ikan.
- Balut daun pisang dan balut aluminium foil kemas-kemas.
- Masak dalam oven pada suhu 180'C selama 30 minit atau hingga masak. (Boleh juga nak guna magic pan atau kuali yg bertutup)
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment