Hi! Kawan-kawan... Ha,,, jangan terkejut ye... Baru nak berjinak-jinak dengan membaking kek.. Hasilnya memanglah tidak begitu memuaskan. Tapi sebagai permulaan, bolehlah... Cuba-cuba juga untuk mendeko kek... Hahaha.. macam lukisan budak2 sekolah aje kan?
Apa-apapun, jom! kita semak2 resepi kek orange saya kali ni.
Bahan-bahannya:
500g telur
240g gula kastor
250g tepung naik sendiri
100 ml air
26g ovelette
120g mentega cair/ minyak jagung
2 sudu kecil esen vanila
2 sudu kecil perisa orange emalco
Cara Membuat:
- Griskan acuan dengan mentega kemudian ditabur dengan tepung gandum hingga rata. Buang lebihan tepung dengan menghentak perlahan acuan secara terbalik. Ini supaya kek tidak lekat pada acuan apabila hendak dikeluarkan nanti.
- Pukul telur, gula, tepung, esen vanila dan ovelette dengan kelajuan tinggi hingga ringan dan gebu.
- Masukkan mentega cair/ minyak jagung dan gaul rata.
- Masukkan perisa orange emalco dan gaul rata.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 45 - 60 minit dengan suhu 180'C atau hingga masak. (Cucuk lidi ke dalam kek. Jika lidi keluar dengan bersih, bermakna kek sudah masak).
- Bila sudah masak, keluarkan acuan dari oven dan terbalikkan acuan di atai redai kek supaya kek tidak jatuh semula apabila sudah sejuk. Biarkan kek dan acuan dalam keadaan itu sehingga kek sejuk.
- Keluarkan kek dari acuannya, potong kepada dua bahagian, lapisi dengan orange fillings dan letakkan semula bahagian atas kek dan hias dengan topping cream yang telah dipukul gebu..
No comments:
Post a Comment