Bahan-bahannya untuk ikan goreng:
1 ekor ikan tongkol - dibersihkan dan dipotong2
Garam
Kunyit serbuk
Bahan tumbuk lumat:
1 cm halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara Memasak:
- Lumurkan ikan dengan bahan tumbuk, serbuk kunyit dan garam. Gaul rata.
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan goreng ikan menggunakan api yang sederhana hingga masak. Angkat ikan dan ketepikan. Simpan minyak gorengan ikan ni untuk masak nasi.
Bahan-bahan untuk Nasi:
4 cawan beras
sedikit garam
1 rempah sup bunjut adabi
2 batang serai - dititik
Bahan tumbuk lumat:
3 ulas bawang putih
1 1/2 biji bawang besar
1 inci halia
Cara masak:
- Cuci beras hingga bersih. Masukkan air secukupnya. Ketepikan.
- Panaskan 3 sudu makan minyak gorengan ikan tadi, tumis bahan tumbuk, sup bunjut dan serai hingga wangi dan agak garing.
- Masukkan bahan tumisan bawang ke dalam periuk nasi yang berisi beras tadi. Masukkan garam secukup rasa dan kacau rata.
- Masak nasi seperti biasa hingga nasi masak.
- Hidangkan dan nikmati dengan ikan tongkol goreng tadi, dalca tomato dan air asam.
No comments:
Post a Comment