Thursday, 20 September 2012

NASI IKAN TONGKOL

NASI IKAN TONGKOL
Bahan-bahannya untuk ikan goreng:
1 ekor ikan tongkol - dibersihkan dan dipotong2
Garam
Kunyit serbuk

Bahan tumbuk lumat:
1 cm halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara Memasak:

  1. Lumurkan ikan dengan bahan tumbuk, serbuk kunyit dan garam. Gaul rata.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan goreng ikan menggunakan api yang sederhana hingga masak. Angkat ikan dan ketepikan. Simpan minyak gorengan ikan ni untuk masak nasi.

Bahan-bahan untuk Nasi:
4 cawan beras
sedikit garam
1 rempah sup bunjut adabi
2 batang serai - dititik

Bahan tumbuk lumat:
3 ulas bawang putih
1 1/2 biji bawang besar
1 inci halia

Cara masak:
  1. Cuci beras hingga bersih. Masukkan air secukupnya. Ketepikan.
  2. Panaskan 3 sudu makan minyak gorengan ikan tadi, tumis bahan tumbuk, sup bunjut dan serai hingga wangi dan agak garing.
  3. Masukkan bahan tumisan bawang ke dalam periuk nasi yang berisi beras tadi. Masukkan garam secukup rasa dan kacau rata.
  4. Masak nasi seperti biasa hingga nasi masak.
  5. Hidangkan dan nikmati dengan ikan tongkol goreng tadi, dalca tomato dan air asam.


No comments:

Post a Comment