Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - potong ikut suka
4 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan rempah kari daging
4 helai daun limau purut
2 keping asam gelugor
Bahan Kisar:
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 batang serai
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
Cara Masak:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan rempah kari, kacau hingga terbit minyak dan bau wangi.
- Masukkan ayam, gaul rata dan biarkan hingga ayam layu sedikit.
- Masukkan air sekadar menutupi paras ayam. Masukkan asam gelugor. Gaul rata. Biarkan mendidih.
- Masukkan daun limau purut, garam dan serbuk perasa. Masak lagi hingga kuahnya pekat. Sesekali hendaklah dikacau supaya dasarnya tidak hangit.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment