Saturday, 29 September 2012

AYAM UNGKEP

AYAM UNGKEP
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - potong ikut suka
4 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan rempah kari daging
4 helai daun limau purut
2 keping asam gelugor

Bahan Kisar:
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 batang serai
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih


Cara Masak:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan rempah kari, kacau hingga terbit minyak dan bau wangi.
  3. Masukkan ayam, gaul rata dan biarkan hingga ayam layu sedikit.
  4. Masukkan air sekadar menutupi paras ayam. Masukkan asam gelugor. Gaul rata. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan daun limau purut, garam dan serbuk perasa. Masak lagi hingga kuahnya pekat. Sesekali hendaklah dikacau supaya dasarnya tidak hangit.
  6. Sedia untuk dihidangkan.



No comments: