LONTONG....
RESEPI KUAH LONTONG:
1 mangkuk santan pekat
2 mangkuk santan cair
1 sd the Serbuk kunyit.
Garam
Bahan2 hiris :
1 biji sengkuang - dihiris batang mancis
1 cekak kacang panjang - dihiris serong nipis
2 biji karot - dihiris batang mancis
3 biji cili merah - dihiris serong nipis
3 biji kentang - dibelah 4 dan dihiris nipis
2 keping tauhu – digoreng - dipotong dadu nipis
2 keping tempe – digoreng (saya jarang2 bubuh ni)
3 hati ayam – direbus dulu - dihiris nipis
2 sayur pucuk (tauhu kering) – direndam dan dipotong 1 inci
1 peket suun – direndam dan dipotong 1 inci.
Bahan tumbuk:
2 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
2 cm halia
2 sd mkn udang kering
Cara:
1 mangkuk santan pekat
2 mangkuk santan cair
1 sd the Serbuk kunyit.
Garam
Bahan2 hiris :
1 biji sengkuang - dihiris batang mancis
1 cekak kacang panjang - dihiris serong nipis
2 biji karot - dihiris batang mancis
3 biji cili merah - dihiris serong nipis
3 biji kentang - dibelah 4 dan dihiris nipis
2 keping tauhu – digoreng - dipotong dadu nipis
2 keping tempe – digoreng (saya jarang2 bubuh ni)
3 hati ayam – direbus dulu - dihiris nipis
2 sayur pucuk (tauhu kering) – direndam dan dipotong 1 inci
1 peket suun – direndam dan dipotong 1 inci.
Bahan tumbuk:
2 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
2 cm halia
2 sd mkn udang kering
Cara:
- Tumis bahan tumbuk hingga wangi
- Masukkan santan cair, kentang, serbuk kunyit dan hati ayam. Masak hingga kentang empuk.
- Masukkan semua bahan hiris kecuali sun. Biarkan kuah mendidih sekali lagi.
- Masukkan santan pekat, garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau sentiasa hingga kuah mendidih supaya tidak pecah santan.
- Masukkan suun, dan biarkan kuah mendidih sekejap lagi. Siap.
RESEPI KUAH
KACANG:
- Tumis 2 biji bwg besar, 3 ulas bwg putih, 1 sd mkn udang kering, 2 cm halia yg ditumbuk lumat hingga wangi.
- Masukkan 5 sd mkn cili kisar, 2 btg serai yg dititik tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
- Masukkan 1 mangkuk air asam jawa, garam dan gula Melaka secukup rasa.
- Masak hingga gula larut, masukkan kacang tanah mesin (jika pekat boleh tambah air).
- Masak hingga mendidih, kecikkan api, renihkan hingga keluar minyak kacang.. kacau sekali sekala supaya dasar kuah tidak hangit.
- Rasa masin manis dan masamnya.. siap.
No comments:
Post a Comment