Wednesday, 6 June 2012

MEE REBUS UDANG-KETAM

MEE REBUS UDANG KETAM
BAHAN:
1 bungkus mee – cuci 3 kali dan celur (saya didihkan air, tuang atas mee yg 
   diletak dlm besen, gaul 2 minit je dan sejatkan.. tak suka lama nanti mee 
   kembang)
300g daging – potong kiub dan rebus hingga empuk.
3 ekor ketam – cuci dan belah 2
600 g udang – sederhana besar (nak besar lg pun boleh.. hehe)
3 biji ubi keledek – direbus dan dikisar halus.
1 senduk kacang tanah kisar
4 sdm sos cili
4 sdm sos tomato

Bahan kisar:
25 biji cili kering
3 biji bwg besar
5 biji bwg putih
Segenggam udang geragau

Bahan hias:
Tauhu goreng yg dipotong dadu
Cili merah dihiris nipis
Bwg goring
Daun sup
Limau kasturi


Cara:
  1. Tumis bhn kisar hingga wangi dan pecah minyak.
  2. Masukkan air rebusan daging bersama2 dagingnya. Kacau dan biar mendidih.
  3. Masukkan sos cili dan sos tomato, garam, sedikit bhn perasa. Biar mendidih.
  4. Masukkan ubi keledek kisar utk memekatkan kuah dan kacang tanah. Biarkan mendidih sekali lagi.
  5. Masukkan ketam dan udang. Masak dlm 5 minit je lagi atau kuah mendidih, rasa masin manisnya. Siap.

** utk hidang: masukkan mee ke dlm mangkuk, curahkan kuah ke atasnya dan hias..



No comments: