Bahan-Bahannya
Daging - dihiris
nipis-nipis supaya mudah masak apabila disalai, dilumur dengan garam dan
kunyit. Salai atau panggang hingga masak.
Angkat dan rehatkan sebentar
(10 - 15 minit) supaya air daging meresap
masuk ke dalam daging. Kemudian hiris
nipis-nipis (tapi jangan nipis sangat). Ke
tepikan.
Santan pekatAsam keping/asam gelugor
Kentang - dipotong baji.
3 batang serai - dititik
Bahan Tumbuk Lumat:
Segenggam cili api - Ikut kepedasan yang dihajati.
2 inci kunyit hidup
Cara memasak:
- Masukkan bahan tumbuk, serai dan segelas air ke dalam periuk. Masak menggunakan api perlahan sehingga menggelegak.
- Masukkan kentang. Masak lagi hingga kentang agak empuk.
- Masukkan daging salai yang dihiris tadi. Masak lagi hingga menggelegak dan kuah agak berubah warna.
- Masukkan asam gelugor dan santan. (Kalau rasa santan terlampau pekat, boleh tambah sedikit air tapi jangan terlalu cair). Kacau selalu supaya tak pecah lemak.
- Bila dah mendidih, masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau sebentar. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment