Friday, 22 June 2012

GULAI LEMAK CILI API DAGING SALAI

GULAI LEMAK CILI API DAGING SALAI
Bahan-Bahannya

Daging - dihiris nipis-nipis supaya mudah masak apabila disalai, dilumur dengan garam dan
              kunyit. Salai atau panggang hingga masak. Angkat dan rehatkan sebentar 
              (10 - 15 minit) supaya air daging meresap masuk ke dalam daging. Kemudian hiris 
              nipis-nipis (tapi jangan nipis sangat). Ke tepikan.
Santan pekat
Asam keping/asam gelugor
Kentang - dipotong baji.
3 batang serai - dititik

Bahan Tumbuk Lumat:
Segenggam cili api - Ikut kepedasan yang dihajati.
2 inci kunyit hidup

Cara memasak:

  1. Masukkan bahan tumbuk, serai dan segelas air ke dalam periuk. Masak menggunakan api perlahan sehingga menggelegak.
  2. Masukkan kentang. Masak lagi hingga kentang agak empuk.
  3. Masukkan daging salai yang dihiris tadi. Masak lagi hingga menggelegak dan kuah agak berubah warna.
  4. Masukkan asam gelugor dan santan. (Kalau rasa santan terlampau pekat, boleh tambah sedikit air tapi jangan terlalu cair). Kacau selalu supaya tak pecah lemak.
  5. Bila dah mendidih, masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau sebentar. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.


No comments:

Post a Comment