Saturday, 13 July 2013

ROTI CANAI

ROTI CANAI
Bahan A:
1 kg tepung gandum
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan susu pekat
1 biji telur

Bahan B:
1 1/2 hingga 2 cawan air
1 sudu makan garam

Cara-caranya:

  1. Satukan bahan-bahan A hingga betul-betul sebati.
  2. Campurkan air dengan garam dan kacau hingga garam hingga larut.
  3. Masukkan air garam sedikit demi sedikit sambil diuli hingga membentuk doh yang lembut dan licin.
  4. Bahagikan doh kepada bebola kecil dan bulat-bulatkan. Buat hingga habis.
  5. Lumurkan bebola dengan marjerin dan simpan dalam besen atau bekas bertutup, sekurang-kurangnya 2 jam.
  6. Sapukan dulang dengan minyak, tebar dan jadikan roti canai. Goreng hingga masak. 
  7. Nikmati dengan kuah kari/ kuah dal.


 Ini saya goreng separuh masak untuk dijadikan roti canai segera. Saya simpan dalam freezer.

 Ini roti empat segi.

Ini yang bulat... :)

2 comments:

Anonymous said...

mohon guna resepi ini cikgu.....buat sarapan untuk keluarga....terima kasih

Dan Mayerson said...

Thank you for sharinng