Bahan-bahannya:
1 mangkuk daging ayam - dipotong dadu
2 biji kentang - dipotong dadu
3 keping pucuk/tauhu kering - direndam hingga lembut dan dipotong 1 inci
Secekak suun - direndam hingga lembut dan dipotong 2 inci
5 kuntum bok nee (cendawan hitam kering) - direndam hingga lembut, kalau besar boleh dipotong2
Sedikit Kim chan - direndam hingga lembut
2 pokok daun sup - dicincang halus
1 sup bunjut Adabi
2 mangkuk air - (ikut banyak mana sup yang anda mahukan)
Garam
serbuk perasa
Bahan Tumbuk Lumat:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Inilah rupa kimchan...
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan air, ayam, kentang dan sup bunjut. Masak hingga mendidih dan kentang empuk.
- Masukkan semua sayur-sayuran. Masak hingga sayur masak.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
- Masukkan suun dan daun sup. Kacau rata.
- Tutup api. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment