Friday, 21 June 2013

GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI

GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI
Bahan-bahannya:
4 ekor ikan keli - cuci dengan jus limau nipis untuk hilangkan hanyirnya, kemudian bilas dengan cucuran air pili hingga bersih. Gaul garam kunyit dan bakar/salai hingga masak.

2 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - disiat-siat
2 kotak kecil santan pekat
2 kotak kecil air (guna kotak santan yang sama)
2 keping asam gelugor
Garam
Serbuk perasa

Bahan Tumbuk Lumat:
Segenggam cili api
2 inci kunyit hidup

Cara-caranya:

  1. Masukkan bahan tumbuk dan sedikit air ke dalam periuk. Masak hingga airnya kering.
  2. Masukkan santan pekat dan air.
  3. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain.
  4. Masak hingga mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu untuk mengelakkan pecah lemak.
  5. Bila ikan sudah masak, tutup api dan hidangkan.