Bahan-bahannya:
4 ekor ikan keli - cuci dengan jus limau nipis untuk hilangkan hanyirnya, kemudian bilas dengan cucuran air pili hingga bersih. Gaul garam kunyit dan bakar/salai hingga masak.
2 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - disiat-siat
2 kotak kecil santan pekat
2 kotak kecil air (guna kotak santan yang sama)
2 keping asam gelugor
Garam
Serbuk perasa
Bahan Tumbuk Lumat:
Segenggam cili api
2 inci kunyit hidup
Cara-caranya:
- Masukkan bahan tumbuk dan sedikit air ke dalam periuk. Masak hingga airnya kering.
- Masukkan santan pekat dan air.
- Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain.
- Masak hingga mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu untuk mengelakkan pecah lemak.
- Bila ikan sudah masak, tutup api dan hidangkan.
1 comment:
Sedap
Post a Comment