Bahan:
1 ekor ayam (saya suka guna whole leg yg dibuang tulang/ debone)
Tepung jagung utk menyalut ayam
2 biji telur, utk celup ayam
Serbuk roti/bread crump (optional)
Bahan perap:
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar minyak masak
Sos Lea & Pearin (optional)
1. Gaulkan ayam dengan bahan perap selama 3 jam.
2. Golekkan ayam ke dalam tepung jagung.
3. Kemudian celupkan ke dlm telur yg telah dipukul
4. Golekkan ayam ke dlm bread crump.
5. Goreng ayam (Deep fry) hingga garing.
** Kalau tak guna bread crump, ayam perap tu celup dlm telur baru golekkan ke dlm tepung dan goreng.
Bahan-bahannya:
10 sudu makan sos cili
5 sudu makan sos tomato
2 sudu kecil gula
Garam
6 cawan stok ayam/daging
6 ulas bawang putih - dikisar/ditumbuk
5 cm halia - dikisar/ditumbuk
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan semua bahan-bahan lain. Masak hingga mendidih.
- Untuk memekatkan kuah, masukkan sedikit bancuhan tepung jagung. Masak hingga kuah mendidih sekali lagi.
- Tutup api. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment