Wednesday, 27 March 2013

SOTONG MASAK KICAP RINGKAS

SOTONG MASAK KICAP RINGKAS
Bahan-bahannya:
600g sotong - dibersihkan dan dipotong bulat 1 inci dan ditoskan airnya.
1 biji bawang besar - dimayang bulat
3 biji cili merah/hijau - dihiris kasar
2 keping asam gelugor
Kicap lemak manis secukupnya
Sedikit garam

Bahan tumbuk/hiris halus:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar saiz sederhana

Cara-caranya:

  1. Panaskan 2 sudu makan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan semua bahan-bahan lain. Gaul rata hingga bawang besar layu dan sotong masak. (Masak sotong jangan terlalu lama, nanti dagingnya akan liat.)
  3. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


18 comments:

dari dapur nasya said...

as salam cikgu...jemput dtg umah amik award..

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Variasi baru untuk masak sotong.

Kajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!

Anonymous said...

very good blog.full of info and knowledge especially for those who are loved and learn to cook.thanks cikgu.

Bali Tour said...

Terima kasih atas recipenya
artikel ini sangat bermanfaat

Cikgu Ani Bawok said...

Terima kasih semua...

Fatin Mazelan said...

Kalau takde asam gelugor, boleh jalan tak cikgu? Huhu..

jannah ps low said...

Tq resipi. Nak try mlm ni :)

Anonymous said...

Teeima kasih atas perkongsian. Resepi yg sgt mudah dan lazat. Anak2 yg cerewet pun sgt suka lauk ni :)

Wany Zee R said...

Asam gelugor tu asam keping la...mustahil xdeπŸ˜„πŸ˜„

Huda Izzatie said...

Wow!!sangat sedap

Unknown said...

Sye bru try tadi okay sume cakap sedap . N bahan yg simple

Unknown said...

Saya SHARE yer Sis..πŸ˜‰ Terima Kasih..✌

Anonymous said...

Tq.siap utk makan tghri.hehe.1st time masak sotong.

Anonymous said...

Baru cuba sedap n ringkas sekejap je siap... Cuma saya tambah tepung jagung bg likat

Unknown said...

Klau tak nak letak asam boleh tak?

Unknown said...

Ringkas dan sedap utk hidangan sekeluarga

Unknown said...

asal padu

Unknown said...

Sedap untuk lauk berbuka ni...