Bahan-bahannya:
600g sotong - dibersihkan dan dipotong bulat 1 inci dan ditoskan airnya.
1 biji bawang besar - dimayang bulat
3 biji cili merah/hijau - dihiris kasar
2 keping asam gelugor
Kicap lemak manis secukupnya
Sedikit garam
Bahan tumbuk/hiris halus:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar saiz sederhana
Cara-caranya:
- Panaskan 2 sudu makan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan semua bahan-bahan lain. Gaul rata hingga bawang besar layu dan sotong masak. (Masak sotong jangan terlalu lama, nanti dagingnya akan liat.)
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
18 comments:
as salam cikgu...jemput dtg umah amik award..
Variasi baru untuk masak sotong.
Kajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!
very good blog.full of info and knowledge especially for those who are loved and learn to cook.thanks cikgu.
Terima kasih atas recipenya
artikel ini sangat bermanfaat
Terima kasih semua...
Kalau takde asam gelugor, boleh jalan tak cikgu? Huhu..
Tq resipi. Nak try mlm ni :)
Teeima kasih atas perkongsian. Resepi yg sgt mudah dan lazat. Anak2 yg cerewet pun sgt suka lauk ni :)
Asam gelugor tu asam keping la...mustahil xdeππ
Wow!!sangat sedap
Sye bru try tadi okay sume cakap sedap . N bahan yg simple
Saya SHARE yer Sis..π Terima Kasih..✌
Tq.siap utk makan tghri.hehe.1st time masak sotong.
Baru cuba sedap n ringkas sekejap je siap... Cuma saya tambah tepung jagung bg likat
Klau tak nak letak asam boleh tak?
Ringkas dan sedap utk hidangan sekeluarga
asal padu
Sedap untuk lauk berbuka ni...
Post a Comment