Bahan-bahannya:
600g sotong - dibersihkan dan dipotong bulat 1 inci dan ditoskan airnya.
1 biji bawang besar - dimayang bulat
3 biji cili merah/hijau - dihiris kasar
2 keping asam gelugor
Kicap lemak manis secukupnya
Sedikit garam
Bahan tumbuk/hiris halus:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar saiz sederhana
Cara-caranya:
- Panaskan 2 sudu makan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan semua bahan-bahan lain. Gaul rata hingga bawang besar layu dan sotong masak. (Masak sotong jangan terlalu lama, nanti dagingnya akan liat.)
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
as salam cikgu...jemput dtg umah amik award..
ReplyDeleteVariasi baru untuk masak sotong.
ReplyDeleteKajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!
very good blog.full of info and knowledge especially for those who are loved and learn to cook.thanks cikgu.
ReplyDeleteTerima kasih atas recipenya
ReplyDeleteartikel ini sangat bermanfaat
Terima kasih semua...
ReplyDeleteKalau takde asam gelugor, boleh jalan tak cikgu? Huhu..
ReplyDeleteAsam gelugor tu asam keping la...mustahil xdeππ
DeleteKlau tak nak letak asam boleh tak?
DeleteTq resipi. Nak try mlm ni :)
ReplyDeleteTeeima kasih atas perkongsian. Resepi yg sgt mudah dan lazat. Anak2 yg cerewet pun sgt suka lauk ni :)
ReplyDeleteWow!!sangat sedap
ReplyDeleteSye bru try tadi okay sume cakap sedap . N bahan yg simple
ReplyDeleteSaya SHARE yer Sis..π Terima Kasih..✌
ReplyDeleteTq.siap utk makan tghri.hehe.1st time masak sotong.
ReplyDeleteBaru cuba sedap n ringkas sekejap je siap... Cuma saya tambah tepung jagung bg likat
ReplyDeleteRingkas dan sedap utk hidangan sekeluarga
ReplyDeleteasal padu
ReplyDeleteSedap untuk lauk berbuka ni...
ReplyDelete