Wednesday, 27 March 2013

SOTONG MASAK KICAP RINGKAS

SOTONG MASAK KICAP RINGKAS
Bahan-bahannya:
600g sotong - dibersihkan dan dipotong bulat 1 inci dan ditoskan airnya.
1 biji bawang besar - dimayang bulat
3 biji cili merah/hijau - dihiris kasar
2 keping asam gelugor
Kicap lemak manis secukupnya
Sedikit garam

Bahan tumbuk/hiris halus:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar saiz sederhana

Cara-caranya:

  1. Panaskan 2 sudu makan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan semua bahan-bahan lain. Gaul rata hingga bawang besar layu dan sotong masak. (Masak sotong jangan terlalu lama, nanti dagingnya akan liat.)
  3. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


18 comments:

  1. as salam cikgu...jemput dtg umah amik award..

    ReplyDelete
  2. very good blog.full of info and knowledge especially for those who are loved and learn to cook.thanks cikgu.

    ReplyDelete
  3. Terima kasih atas recipenya
    artikel ini sangat bermanfaat

    ReplyDelete
  4. Kalau takde asam gelugor, boleh jalan tak cikgu? Huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asam gelugor tu asam keping la...mustahil xdeπŸ˜„πŸ˜„

      Delete
    2. Klau tak nak letak asam boleh tak?

      Delete
  5. Teeima kasih atas perkongsian. Resepi yg sgt mudah dan lazat. Anak2 yg cerewet pun sgt suka lauk ni :)

    ReplyDelete
  6. Sye bru try tadi okay sume cakap sedap . N bahan yg simple

    ReplyDelete
  7. Saya SHARE yer Sis..πŸ˜‰ Terima Kasih..✌

    ReplyDelete
  8. Tq.siap utk makan tghri.hehe.1st time masak sotong.

    ReplyDelete
  9. Baru cuba sedap n ringkas sekejap je siap... Cuma saya tambah tepung jagung bg likat

    ReplyDelete
  10. Ringkas dan sedap utk hidangan sekeluarga

    ReplyDelete
  11. Sedap untuk lauk berbuka ni...

    ReplyDelete