Friday, 12 April 2013

TOMYAM UDANG

TOMYAM UDANG
Bahan-bahannya:
500 g udang saiz besar
Kobis bunga
1 batang karot
2 biji tomato - dipotong dadu
2 sudu makan paste tomyam
1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
3 helai daun limau purut - dibuang batang tengahnya
2 batang serai - dititik
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 inci lengkuas - dihiris nipis
2 pokok daun sup - dicincang
2 mangkuk air

Cara-caranya:

  1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan bawang besar, serai dan lengkuas. Biarkan mendidih.
  2. Masukkan paste tomyam dan karot. Biarkan mendidih.
  3. Masukkan kobis bunga dan daun limau purut. Biarkan mendidih lagi sekali. (Kalau nak pedas bolehlah dimasukkan cili padi yang dititik sahaja)
  4. Masukkan garam, serbuk perasa dan jus limau nipis. 
  5. Masukkan buah tomato dan daun sup. Kacau sebentar dan kuah mendidih.
  6. Tutup api. Baru masukkan udang. Kacau-kacau sebentar hingga kulit udang bertukar merah. (Kuah yang panas akan memasak udang tadi). 
  7. Sedia untuk dihidangkan.


13 comments:

  1. Assalamualaikum kak... Thanx 4 d recipe... Sy tengah try ni... Hopefully jadi macam dlm pix kakak tu... Wish me luck...

    ReplyDelete
  2. Dah lama xbuat tomyam
    Udang. Nie google sbb dh lupa. Huhuu

    ReplyDelete
  3. dah cuba. sedap. terima kasih for the resepi.

    ReplyDelete
  4. Nk try buat untuk berbuka nanti..

    ReplyDelete
  5. Nk try buat untuk berbuka nanti..

    ReplyDelete
  6. I wanna try it since my mom sakit dia teringin nk mkn tomyam. I hope it's work

    ReplyDelete
  7. Paste tomyam guna brand ape ye ?

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Resepi Asia, there's no "tumis" in the resepi laaa. All didih/boil. ��

      Delete