Bahan-bahannya:
500 g udang saiz besar
Kobis bunga
1 batang karot
2 biji tomato - dipotong dadu
2 sudu makan paste tomyam
1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
3 helai daun limau purut - dibuang batang tengahnya
2 batang serai - dititik
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 inci lengkuas - dihiris nipis
2 pokok daun sup - dicincang
2 mangkuk air
Cara-caranya:
- Didihkan air dalam periuk. Masukkan bawang besar, serai dan lengkuas. Biarkan mendidih.
- Masukkan paste tomyam dan karot. Biarkan mendidih.
- Masukkan kobis bunga dan daun limau purut. Biarkan mendidih lagi sekali. (Kalau nak pedas bolehlah dimasukkan cili padi yang dititik sahaja)
- Masukkan garam, serbuk perasa dan jus limau nipis.
- Masukkan buah tomato dan daun sup. Kacau sebentar dan kuah mendidih.
- Tutup api. Baru masukkan udang. Kacau-kacau sebentar hingga kulit udang bertukar merah. (Kuah yang panas akan memasak udang tadi).
- Sedia untuk dihidangkan.
Assalamualaikum kak... Thanx 4 d recipe... Sy tengah try ni... Hopefully jadi macam dlm pix kakak tu... Wish me luck...
ReplyDeleteGood luck Dija Chomel...
ReplyDeleteTerbaik lah...
DeleteDah lama xbuat tomyam
ReplyDeleteUdang. Nie google sbb dh lupa. Huhuu
Nk try resepi ne mcm sdp
ReplyDeleteNk try resepi ne mcm sdp
ReplyDeletedah cuba. sedap. terima kasih for the resepi.
ReplyDeleteNk try buat untuk berbuka nanti..
ReplyDeleteNk try buat untuk berbuka nanti..
ReplyDeleteI wanna try it since my mom sakit dia teringin nk mkn tomyam. I hope it's work
ReplyDeletePaste tomyam guna brand ape ye ?
ReplyDelete
ReplyDeleterencah tumis dia tu ..convert jadi perencah nasi goreng.. fuhhhh fuhhhh
Resepi Asia, there's no "tumis" in the resepi laaa. All didih/boil. ��
Delete