Bahan-bahannya:
10 ekor ikan termenung
2 peket kecil serbuk kari ikan - campur sedikit air untuk dijadikan paste
1/2 sudu makan asam jawa + 2 mangkuk air
3 pelepah daun kari
2 biji cili hijau - dipotong 1 inci
2 sudu teh halba campur
7 biji kacang bendi
2 biji tomato - dibelah 2
1 cawan santan
Bahan tumbuk/ hiris halus:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara-caranya:
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan halba campur hingga bangkit bau.
- Masukkan paste kari, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan santan. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan, garam dan sedikit perasa. Biarkan mendidih.
- Masukkan kacang bendi dan tomato. Biarkan hingga kacang bendi empuk.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
nampak sedap cikgu..kin bleh cuba sbb sy memang pengemar kari..ehehehe..ade mase bleh jugak jenguk di blog sy di http://norasri0806.blogspot.com
ReplyDeleteTq balik nk cuba laa :)
ReplyDeleteheeee...bru je cuba ni... :)
ReplyDeletesuka ikan kembung asam pedas
ReplyDeleteInfo Sihat
Terima kasih cikgu..dah masak ikut resepi cikgu tue,memang sedap..tq ye:-)
ReplyDeleteI luv u cikgu.. sy seorg penkari tegar.
ReplyDeleteSalam.. Sy nk cuba kari cikgu ni ye.. Tq
ReplyDeletetak pyah bubuh grm gulakee ...
ReplyDeleteTq saya baru belajar masak kari
ReplyDeleteTq saya cb.... alhamdulillah menjadi
ReplyDelete