Thursday, 21 March 2013

CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG

CUCUR JAGUNG/JEMPUT-JEMPUT JAGUNG
Bahan-bahannya:
2 cawan biji jagung - dihiris dari empulurnya
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu teh garam
2 sudu makan gula
2 sudu makan cili kering kisar (pilihan)
1 biji telur
2 cawan air

Cara-caranya:

  1. Masukkan air, telur, garam, gula dan cili kisar ke dalam blender dan kisar hingga telur kembang.
  2. Masukkan jagung dan tepung ke dalam besen.
  3. Masukkan bahan kisar ke dalam besen yang mengandungi tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sebati dan dapat kepekatan yang sesuai. (Kalau terlalu pekat, boleh tambah sedikit air).
  4. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali.
  5. Jemputkan adunan tepung ke dalam kuali dan masak hingga kekuningan. 
  6. Ulang langkah 5 hingga adunan tepung habis.
  7. Hidangkan.


No comments: