Tuesday, 12 March 2013

BUBUR JAGUNG BUBUR CACA

BUBUR JAGUNG BUBUR CACA
Bahan-bahannya:
3 ketul jagung - hiris biji jagung dari empulurnya
1 mangkuk santan pekat
gula melaka secukupnya- cincang kecil-kecil
2 sudu teh garam
2 helai daun pandan - disimpulkan
1 mangkuk air

Bahan untuk tepung caca:
1 senduk tepung pulut
secubit garam
air secukupnya
Pewarma makanan biru, hijau, kuning dan merah

Cara membuat tepung caca:

  1. Campurkan semua bahan untuk tepung caca, masukkan air sedikit demi sedikit. 
  2. Uli tepung hingga membentuk doh yang bersih (tak melekat di tangan dan di besen)
  3. Bahagi adunan kepada empat bahagian dan warnakan.
  4. Gentel tepung kecil-kecil dan memanjang.

Cara membuat bubur:

  1. Didihkan semangkuk air. Masukkan daun pandan dan biji jagung. Biarkan hingga jagung masak.
  2. Masukkan gentelan tepung caca. Biar hingga tepung terapung.
  3. Masukkan gula melaka. Masak hingga gula larut.
  4. Masukkan santan pekat dan garam. Masak hingga mendidih.
  5. Rasa lemak manisnya.
  6. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.


1 comment:

norsadira said...

sedapnya..nk cuba resepi inilah.terima kasih, jemput singgah blog saya juga :
http://dirawanhartawan.blogspot.my/