Bahan-bahannya:
4 cawan beras basmathi - dicuci dan direndam selama 1/2 jam, kemudian disejatkan. (Kali ini saya guna beras biasa aje)
5 1/2 cawan air - (Kalau guna beras biasa, airnya ialah 4 cawan - ikut sukatan beras)
1 inci halia - hiris
1 cawan susu cair
5 sudu makan tomato sup KIMBALL
Gula, garam
2 helai daun pandan - dibelah dan disimpulkan
2 sudu makan planta
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
Bahan Tumbuk Lumat:
1 inci halia
2 biji bawang besar
Bahan Hias:
Biji Gajus
Bawang goreng
Kismis
Cara-caranya:
- Periuk nasi diletak di atas dapur gas. Cairkan planta.
- Tumis halia hiris, kulit kayu manis, bunga lawang dan daun pandan hingga wangi.
- Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga wangi.
- Masukkan air,
- Masukkan beras dan kacau rata. Alihkan periuk nasi ke bekasnya dan masak menggunakan elektrik seperti biasa.
- Tudungkan periuk dan biarkan hingga nasi tanak.
- Bila butang cooking dah naik, kacau nasi supaya gembur. (Masa ni mungkin nasi belum betul-betul tanak.)
- Taburkan biji gajus,kismis dan bawang goreng. Tudungkan periuk sebentar. Tekan butang cooking dan biarkan nasi betul2 tanak.
- Sedia untuk dihidangkan.
3 comments:
Salam Jumaat Kak.. . Pinjam respi ni ye . . lusa Ahad sy free, nk mkn nasi tomato yg gojes mcm ni ...
kenepa tetiba perut saya lapo..
trima kasih atas perkongsian resepi ni...smoga berlimpah ruah rezeki puan.
Post a Comment