Thursday 28 February 2013

AYAM MASAK MERAH 2


AYAM MASAK MERAH
Bahan-Bahannya:
1 ekor ayam - digaul garam dan kunyit, digoreng hingga masak
6 sudu makan cili kering kisar
5 sudu makan sup tomato KIMBALL
1/2 cawan susu cair/susu sejat
1 cawan air
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 buah pelaga
2 batang serai - dititik
2 helai daun pandan - disiat dan disimpulkan



Bahan tumbuk lumat:
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih



Cara Memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
  2. Masukkan bahan tumbuk, daun pandan dan serai, tumis hingga wangi.
  3. Masukkan cili kering kisar, tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sup tomato, tumis hingga pecah minyak.
  5. Masukkan air, susu sejat, garam dan serbuk perasa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  6. Masukkan  ayam goreng. Kacau rata dan masak hingga kuah likat.
  7. Tutup api, taburkan bawang goreng dan sedia untuk dihidangkan.




2 comments:

Unknown said...

Sup tomato tu apa cikgu ani?

Anonymous said...

sup tomato ada jual (dlm tin)
boleh juga guna tomato puree