KARI IKAN TENGIRI BERSAMA TELUR IKAN
Bahan2nya:
3 ketul isi ikan
tengiri
300g telur ikan
10 biji kacang bendi
1/2 sudu makan asam
jawa - campur dgn semangkuk air
1 peket kari ikan -
saya guna rempah giling
2 tangkai daun kari
2 sudu teh halba
campur
RM1.50 santan pekat
2 biji cili hijau -
potong seinci
Bahan hiris
nipis/ tumbuk:
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1 inci halia
Cara:
- Tumis bahan hiris dan halba campur hingga wangi
- Masukkan kari ikan dan daun kari serta cili hijau.. tumis hingga kari betul2 masak atau terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa, santan, kacau rata.
- Masukkan isi ikan dan biarkan mendidih.
- Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa, kacau rata.
- Perlahankan sedit api, masukkan telur ikan dan kacang bendi.. biarkan masak hingga bendi dan telur ikan masak. Tutup api.
- Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment