Bahan Doh:
2 cwn tepung gandum
1 sd kecil gula
Sedikit garam
1 sd kecil yis
1 sd kecil minyak zaitun
125 ml air
1 sd besar shortening
Bahan Topping:
1 bungkus daging kisar
3 batang sosej - potong nipis
1 tin cendawan butang - potong nipis
1/2 biji bawang besar - dicincang halus
3 ulas bawang putih - dicincang halus
1/2 biji capsicum hijau dan merah
1 biji tomato
sedikit garam
sedikit gula
1 sd kecil oregano
sos prego - (boleh juga kalau nak guna sos cili + sos tomato)
keju mozarella
minyak untuk menumis
2 sd besar serbuk kari
Cara membuat doh:
- Ayak tepung ke dalam besen adunan. Masukkan yis, garam dan gula. Gaul rata.
- Masukkan minyak zaitun, gaul rata dan sebati dengan tepung.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh.
- Campurkan shortening, uli lagi hingga mendapat doh yang lembut, licin dan besen adunan bersih. (tiada tepung yang melekat-lekat di tangan dan besen adunan.
- Bulatkan doh, masukkan ke dalam bekas yang telah dilenserkan marjerin. Tutup dengan plastik selama 1 jam dan adunan naik sekali ganda.
Untuk pizza:
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar hinnga berbau.
- Masukkan sosej. sedikit garam, gula , daging cincang dan serbuk kari. Kacau sebentar dan angkat
- Keluarkan doh. Uli selama 5 minit dan letak doh atas dulang pizza yang telah dilengserkan dengan mentega.
- Tekan dengan hujung jari sehingga doh memenuhi dulang. Biarkan doh tebal sikit di bahagian bibir dulang.
- Sapu sos prego di atas doh yang telah dicanai tadi. Letakkan campuran bawang, sosej , daging kisar, capsicum dan tomato.
- Taburkan oregano, dan akhir sekali taburkan keju mozarrela hingga rata.
- Bakar selama 30 minit pada suhu 180c atau sehingga pizza masak .
No comments:
Post a Comment