Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam
2 biji kentang - dibelah 4
3 sudu makan rempah kari daging
2 pelepah daun kari
1 keping asam gelugor
1 mangkuk air
Bahan Tumis:
1 cm halia - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 biji bawang besar - dihiris nipis
3 biji buah pelaga
2 bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
Cara-caranya:
- Tumis bahan tumis hingga wangi.
- Masukkan daun kari dan serbuk kari daging yang telah dicampur dengan sedikit air. Tumis lagi hingga kari masak dan terbit minyak.
- Masukkan ayam, gaul rata dan biarkan ayam layu sedikit.
- Masukkan semangkuk air, biarkan air sama paras dengan ayam.
- Masukkan pula kentang dan asam gelugor. Biarkan kuah mendidih.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Masak lagi hingga ayam dan kentang empuk dan biarkan kuahnya pekat sedikit. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
4 comments:
Mmg sedap da cube alhamdullillah
thank you orang atas... saya pun kene try juga la cam ni :)
Terima kasih.. insyaallah saya cuba..
Sangat simple.. terima kasih, izinkan saya guna resepi ni ya
Post a Comment