Bahan-bahan:
2 kg daging batang pinang
1 btg serai - dititik
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan tomato puree/sos tomato
5 sudu makan rempah beriani (kalau suka boleh lebihkan)
1/2 tin susu cair
1 cawan daun pudina - dicincang
1 cawan daun ketumbar - dicincang
sedikit daun sup - dicincang
sedikit daun bawang - dicincang
5 biji tomato - dibelah empat
2 biji cili hijau - dibelah dua
3 biji cili merah - dibelah dua
1/2 kg bawang kecil - dihiris nipis dan dibuat bawang goreng.
1 tin kecil minyak sapi.
Bahan kisar:
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
3 biji cili hijau
Cara memasak:
- Rebus daging bersama bahan kisar hingga mendidih. Air hanya sekadar menutup daging sahaja. Jangan masukkan air banyak sangat.
- Masukkan semua bahan kecuali bawang goreng dan daun-daun. Masak hingga kuah pekat.
- Masukkan daun-daun dan bawang goreng. (Lebih banyak bawang goreng lagi sedap). Masukkan garam secukup rasa.
- Bila agak kering rempahnya dan terbit minyak, keluarkan minyaknya sahaja dan ketepikan. (minyak ini akan digunakan untuk nasi)
- Pastikan kuah beriani betul-betul kering dan bersalut pada daging. Angkat dan ketepikan. Jangan cuci periuk.. (nak digunakan untuk nasi)
Bahan untuk nasi:
1 kg beras basmathi - rendam 1/2 jam
** 2 inci halia, 5 bunga cengkih, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 1 kulit kayu manis, 2 helai daun pandan yg disimpulkan
Air secukupnya untuk mencelur beras - air mesti banyak
Garam secukup rasa
Sedikit air mawar
koma2 (safron)/pewarna kuning
1/2 tin susu cair
Untuk taburan: daun pudina, daun ketumbar, gajus/badan bakar, kismis, bawang goreng
Cara memasak nasi:
- Didihkan air bersama bahan bertanda **. Masukkan garam. Ambil sedikit air mendidih untuk merendam koma2 (kalau guna)
- Masukkan beras dan rebus hingga 3/4 masak, keluarkan beras dan tapiskan. Buang air rebusan nasi.
- Masukkan 1/2 bahagian nasi ke dalam periuk daging tadi. Susun daging menutupi nasi, tabur sedikit bawang goreng, daun pudina, daun ketumbar, gajus/badam.
- Tutup lapisan daging dengan 1/2 bahagian nasi lagi. Ratakan, bubuh beberapa ketul daging lagi.
- Tuangkan susu cair, minyak daging yang diketepikan tadi seta, titiskan pewarna kuning, sedikit air mawar dan bahan taburan lagi.
- Tutup periuk rapat-rapat. (Saya tindih tudung periuk dengan lesung batu sebab malas nak lekatkan dengan bancuhan tepung). Tanak atas api kecil hingga naik wap dan nasi masak sepenuhnya. Siap.
No comments:
Post a Comment