Friday, 24 August 2012

DALCA TETEL

DALCA TETEL
Bahan-bahannya:
600g daging tetel
1 cawan santan
3 genggam kacang dal - rebus hingga empuk
2 biji cili hijau - potong 1 inci
3 biji kentang - belah 4
1 biji karot- potong mancis
6 biji kacang panjang - potong 1 1/2 inci
2 biji terung bulat - belah 6
2 biji tomato - belah 4
4 sudu makan rempah kari daging
1 bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari

Bahan tumbuk:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

 Cara memasak:

  1. Tumis bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
  2. Masukkan bahan tumbuk. tumis hingga wangi.
  3. Masukkan rempah kari daging, daun kari, cili hijau dan sedikit air. Tumis hingga rempah masak dan terbit minyak.
  4. Masukkan daging tetel. Tumis sebentar dan masukkan kacang dal, santan dan sedikitt air. Masak hingga daging empuk.
  5. Masukkan kentang dan semua sayur-sayuran. Masak hingga kentang empuk. Masukkan garam dan serbuk perasa. Siap.


No comments: