Bahan-bahannya:
1 ekor ikan patin - bersihkan dengan memerahkan jus dari 2 biji limau nipis terutama dalam perut ikan, biarkan 5 minit sebelum dicuci bersih dengan air.
1 ikat daun kesum
2 kuntum bunga kantan
2 senduk tempoyak
garam
serbuk perasa
2 keping asam gelugor (optional - jika guna tempoyak baru)
Bahan Tumbuk Lumat:
Segenggam cili api
1 1/2 inci kunyit hidup
Caranya:
- Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk, diikuti tempoyak dan air secukupnya. Gaul rata.
- Masukkan garam, serbuk perasa, bunga kantan daun kesum, kacau lagi, baru masukkan ikan.
- Tenggekkan atas dapur dan buka api. Masak dengan api sederhana. Jangan dikacau terlalu kerap, nanti ikan mudah hancur.
- Biarkan mendidih dan ikan masak. Sedia untuk dihidangkan.
2 comments:
masak tu sekaligus ke? atau step by step??
Sekali gus
Post a Comment