Wednesday, 6 June 2012

KEK BATIK

KEK BATIK
Bahan-Bahannya:
5 biji telur - dipukul rata dengan garfu
2 botol kecil serbuk koko (40g sebotol) - diayak
1 ketul butter (250g),
1 tin susu pekat,
1 bungkus biskut marie.

Cara-cara Masak:

  1. Cairkan butter dalam kuali.
  2. Masukkan susu pekat, serbuk koko dan telur. Sentiasa dikacau sehingga adunan pekat. Tutup api.
  3. Asingkan sesenduk adunan coklat dan ketepikan.
  4. Masukkan biskut marie yang dipecah-pecahkan kepada 2 atau 3 bahagian ke dalam kuali berisi adunan coklat tadi. Gaul hingga rata.
  5. Masukkan ke dalam loyang atau bekas. Sarungkan tangan dengan plastik, tekan bagi mampat. 
  6. Masukkan sesenduk coklat yang diasingkan tadi dan ratakan menutupi permukaan kek.
  7. Sejukkan sebentar (nak masuk peti ais pun boleh). Siap.




No comments: