Bahan-bahannya:
5 keping isi ikan tengiri
3 senduk sayur cili kering kisar
3 cawan air asam jawa dari 1 sd mkn asam jawa - (kalau nak kuah lebih boleh tambah air)
1 ikat daun kesum
2 batang bunga kantan - hiris nipis
Kacang bendi - (ikut suka nak banyak mana)
2 sd teh halba campur
Bahan Tumbuk:
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih
1- 2 biji bawang besar
Cara memasak:
- Panaskan 1 senduk sayur minyak dalam periuk.
- Tumis bahan tumbuk, cili kisar dan halba campur hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa, ikan. Gaul rata dan biarkan mendidih.
- Masukkan daun kesum, bunga kantan dan kacang bendi.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Gaul rata dan biarkan mendidih sebentar. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment