Sunday, 7 December 2014

MUFFIN PISANG

 
MUFFIN PISANG
Bahan A: (Diayak sekali)
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan B:
1 cawan pisang yang dilecek
1 cawan gula perang
1cawan minyak masak
2 biji telur
Secubit garam
Coklat rice/ bauh-buahan campuran (pilihan)

Cara-caranya:

  1. Pukul telur dan gula perang hingga kembang.
  2. Masukkan minyak, pisang dan garam. Gaul hingga sebati.
  3. Masukkan bahan tepung. Gaul hingga sebati.
  4. Masukkan buah-buahan campuran. Gaul sebati.
  5. Masukkan adunan ke dalam cawan kertas yang diletakkan di dalam acuan muffin. 
  6. Bakar di dalam oven pada suhu 180'C selama 20 minit (atau hingga muffin masak).
  7. Hidangkan.


2 comments:

Anum said...

sedap

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.