Friday, 19 July 2013

BUBUR SOM-SOM

BUBUR SOM-SOM
Bahan-Bahannya:
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
5 helai daun pandan - dipotong pendek2 dan dikisar dengan 100 ml air. Ditapis dan diambil pati pandannya.
400 ml santan pekat + 1200 ml air (apa yg saya buat ialah menjadikan air pandan + santan + air = 1700 ml)
2 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna hijau

Cara-caranya:

  1. Campurkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau rata.
  2. Nyalakan api. Kacau sentiasa sehingga menggelegak dan bubur nampak berkilat.
  3. Masukkan ke dalam mangkuk atau acuan yang digemari. Sejukkan.
  4. Hidangkan bersama air gula merah.

SIRAP GULA MERAH/ GULA MELAKA
Bahan-bahannya:
500 g gula merah / gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - simpulkan

Cara-caranya:

  1. Campurkan semua bahan.
  2. Masak atas api hingga gula merah larut. Tapiskan dan sejukkan.


3 comments:

Anonymous said...

Tq kpd ckg ani..ada resepi y sy dh lihat tp krg jelas sukatan y d beri..setelah bace blog ckg ani br sy dpt sukatan bubur ini dgn jelas.sy br nk cuba buat bubur ini.hrpny mnjadi la nt ^_^

Anonymous said...

Salam Cik Ani..tqvm kongsi resipi, dah cube..terbaik a..

Unknown said...

Salam Cikgu Ani. Saya dh cuba resepi som som ni. Alhamdulillah menjadi. Sedap rase pandannye.terima kasih kongsi resepi.