A. SUP GEARBOX
Bahan-Bahannya:
2 batang tulang gearbox
Sedikit tulang tengkuk
400 g daging
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 sup bunjut adabi
1 peket kecil serbuk rempah sup Faiza
2 jug air - bergantung kepada banyak mana sup yang dikehendaki
Garam
Serbuk perasa
Daun sup - dipotomg halus
Daun bawang - dipotong halus
Bawang goreng
Bahan hiris nipis:
2 inci halia
6 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
Cara-caranya:
- Masukkan air, semua tulang dan daging, sup bunjut, kulit kayu manis dan bunga lawang ke dalam periuk. Tudung periuk dan masak guna api yang paling perlahan selama 3 jam. Masak guna cara ni akan menyebabkan daging masak dengan lembut dan rasa supnya sangat sedap.
- Tambah air jika perlu. Besarkan api.
- Masukkan bahan hiris dan rempah serbuk sup. Kacau rata. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata. Kecilkan sedikit apinya. Biarkan sup mereneh hingga bahan hiris tadi nampak mesra dengan sup.
- Masukkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Kacau rata dan tutup api.
B. SAMBAL MERAH
Bahan-bahannya:
5 sudu makan serbuk cili
3 sudu makan cuka makan
Garam
Gula
Cara-caranya:
- Bancuh serbuk cili, cuka dan sedikit air hingga menjadi paste.
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bancuhan cili hingga pecah minyak. Guna api yang sederhana perlahan.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
- Masak hingga cili benar-benar masak.
- Tutup api dan hidangkan.
Cara Membuat Bihun Sup:
- Rendam bihun hingga lembut.
- Didihkan air.
- Masukkan bihun, masak hingga bihun lembut dan boleh diputuskan dengan jari. (Jangan masak hingga bihun menjadi lembik ye..)
- Sejatkan bihun dan ketepikan.
- Masukkan sedikit bihun ke dalam mangkuk.
- Tuangkan sup, daging dan tulang gearbox ke atas bihun.
- Hiaskan dengan hirisan lobak masin dan sambal merah. Nikmatilah...
** Bihun sup ini juga enak jika dinikmati bersama sambal kicap bagi menggantikan sambal merah.
No comments:
Post a Comment