Sunday, 2 June 2013

NASI GORENG UDANG

NASI GORENG UDANG
Bahan-bahannya:
6 cawan nasi sejuk
Udang - dibersihkan dan digaul dengan garam
3 sudu makan cili kering kisar
1 biji karot - diparut
2 sudu makan kicap lemak masin
garam dan serbuk perasa secukupnya

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
sejemput ikan bilis

Cara-caranya:
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Goreng udang hingga masak dan ketepikan.
  2. Menggunakan minyak yang sama, tumis bahan tumbuk,cili kisar dan garam hingga agak garing.
  3. Masukkan udang dan nasi sejuk. Gaul rata.
  4. Masukkan kicap, serbuk perasa dan parutan karot. Gaul rata.
  5. Bila dah rata, setkan api dapur kepada yang paling kecil. Kacau nasi sesekali untuk elakkan bawahnya berkerak. Buat proses ini lebih kurang 10 minit. (Tujuannya ialah supaya nasi mesra dengan bumbu2nya).
  6. Tutup api dan bolehlah dihidang bersama ayam goreng, telur mata kerbau dan keropok goreng.


4 comments:

Sweet red cherry said...

salam..

udang tu menggiurkan..

Anonymous said...

Hmm.. Sedapnye..

Cikgu Ani Bawok said...

Bbwana mmg suka udang ye? :D

Lago said...

kalau masak nasi goreng guna multifunctional rice cooker malaysia tu ok ke?