Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - digaul garam kunyit dan goreng separuh masak.
3 biji tomato - dihiris
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu teh gula pasir
7 sudu makan minyak masak
Garam dan serbuk perasa
Bahan (A) - disangai dan dikisar:
2 1/2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
Bahan (B) - dikisar:
7 ulas bawang merah
2 inci halia
2 inci lengkuas
4 ulas bawang putih
Cara-caranya:
- Satukan bahan (A) dan bahan (B). Gaul sebati.
- Panaskan minyak masak. Tumis bahan 1. Kacau rempah sambil masukkan air sedikit demi sedikit. Tumis hingga rempah garing dan wangi.
- Masukkan ayam goreng, kacau rata.
- Masukkan santan pekat dan secawan air. Biarkan mendidih.
- Masukkan tomato, garam, gula dan serbuk perasa. Gaul rata. Masak hingga kuah pekat dan terbit minyak.
- Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment