Thursday 21 March 2013

SAMBAL TUMIS SOTONG BERKARI

SAMBAL TUMIS SOTONG BERKARI
Bahan-bahannya:
600g sotong - dibersihkan dan ditoskan airnya
6 sudu makan cili kering kisar
1 peket kecil serbuk kari ikan - campur sedikit air untuk dijadikan paste
2 keping asam gelugor
1 biji bawang besar - mayang kasar
Garam
Gula

Bahan Tumbuk Lumat:
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar


Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan serbuk kari ikan. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan asam gelugor, sotong dan bawang besar mayang. Gaul sebati. (Tak perlu masukkan air kerana air dari sotong sudah cukup untuk mendapat sambal yang pekat).
  5. Masukkan garam dan gula secukupnya. Gaul sebati.
  6. Tutup api dan hidangkan.


3 comments:

ijan nizam said...

Salam kak. klau guna ayam..kena x rasa dia?

Cikgu Ani Bawok said...

w/salam ijan..
boleh kot...

Unknown said...

Assalamualiakum cikgu.. saya copy na.. ptg nie nak masak.. 25 ramadhan 2018.. halalkn dunia akhirat