PUDING JAGUNG KARAMEL
Bahan-bahannya:
5 - 7 sudu makan gula
10 biji telur
1 tin susu sejat
1/2 tin susu pekat
Bahan-bahannya:
5 - 7 sudu makan gula
10 biji telur
1 tin susu sejat
1/2 tin susu pekat
1 tin jagung krim
1 - 2 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya:
A.
A.
- Didihkan
air di dalam periuk kukus.
- Sementara
itu, masukkan gula ke dalam loyang. (Saya guna loyang 9 inci)
- Dengan
menggunakan api yang kecil, panaskan gula dalam loyang hingga cair dan
berwarna keperangan. (Pastikan semasa memasak gula, ianya sentiasa dikacau
supaya cair rata).
- Tutup
api dan terus golek-golekkan loyang supaya air gula memenuhi dasar loyang.
Ketepikan dan sejukkan. (Air gula akan mengeras).
B.
- Masukkan telur, susu sejat, susu pekat dan esen vanila ke dalam blender.
- Putar blender hingga adunan sebati, tak perlu hingga kembang.
- Masukkan jagung tin. blend kejap jer.
- Masukkan ke dalam loyang berisi gula tadi.
- Kukus selama 30 - 40 minit.
- Sejukkan sebentar dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Sedia untuk dinikmati.
5 comments:
sedapnya kak ani.. time cuti hujung minggu ni.. memang kena sangat lah layan puding jagung karemel ni.. yummy..
Thank you May Agumo..
hihihi...
Sedap nih....thank you!
I tgh cuba buat...harap2 sedap lh...
tk perlu guna serbuk puding kah ?
Post a Comment